Parenting
Cred că toți părinții își doresc ce este mai bine pentru copilul sau copii lor. Însă nu întotdeauna ceea ce credem și susținem chiar cu tărie uneori din rolul de părinte că este mai bine pentru puii noștri se dovedește într-adevăr a fi așa. Din foarte multă dragoste și dorință de a le face viața mai ușoară putem obține fix contrariul.
Cum facem să le oferim siguranță dar și libertate și autonomie în același timp? Stabilim limite. Iar aceste limite vor crea contextul care să aducă siguranța, dar și libertatea, ambele atât de necesare unei dezvoltări armonioase.
Apoi, avem regulile. Care chiar dacă par să ne dea bătăi de cap în a le impune copiilor, tot ele ne dau confortul unei lumi sigure, în care să putem să trăim cu mai puțină frică. Și nu doar nouă ca adulți regulile ne dau acest sentiment! Și copii noștri vor simți la fel dacă vor avea acasă reguli clare consecvente și logice. Chiar dacă nu imediat.
Pentru că ne pasă de siguranța lor corporală, de sănătatea lor fizică și emoțională, dar și de faptul că vrem ca ei să înțeleagă ce înseamnă să aibă singuri grijă la rândul lor de aceste valori și să se protejeze (să nu se lovească grav atunci când se joacă nepotrivit de exemplu urcând prea sus într-un copac pentru vârsta și abilitățile pe care le are , sau când cer să le cumpărăm o jucărie nepotrivită vârstei lor) e important să știm să spunem „NU!”
La fel, un “nu” spus și atunci când copilul cere prea mult dulce sau prea mult ecran, când mai vrea încă un episod de desene deși a stat suficient în fața ecranului , sau mai vrea încă o rundă la un joc pe tabletă , să învățăm să spunem “nu” până când acel “NU!” va însemna prin gesturi, ton și emoție același lucru cu un „Te iubesc!” spus din suflet, este un pas mare și nu mereu ușor, dar care va face diferența.
Puteți descoperi prin discuțiile de coaching modalitățile cele mai potrivite prin care veți exersa – și putem exersa chiar și împreună, pentru că și eu sunt părinte și am nevoie constantă de exercițiu – tehnici care te pot ajuta să faci față la plânsul, negocierile sau rugămințile aparent fără sfârșit ale copilului atunci când încerci să pui limite.
Așadar, ședințele de coaching vor ajuta la a îți descoperi propriile abordări potrivite în a stabili reguli și limite, în a spune “NU!” cu iubire, respectând nevoi și granițe sănătoase ale copiilor. Iar asta va ajuta enorm în a răspunde diferit provocărilor pe care le ai în acest moment în rolul de părinte.